Strangülasyon

Strangülasyon

Strangülasyon, boğulma, sıkışarak kansız kalma (strangling, boğazını sıkarak boğmak). Strangüle herni, fıtığın içindeki bağırsakların kansız kaldığını (iskemi) ve gangren gelişebileceğini ifade eder. Bağırsak obstrüksiyonlarında da yine iskeminin geliştiğini ifade eder.

Strangülasyon, bir organın etrafına sarılmış bir şey tarafından sıkılarak boğulmasıdır. Herni için kullanılıyorsa herni içinde kalan bağırsakların vaskülarizasyonunun durduğunu ve her an gangrene gidebileceğini ifade eder.Herni artık karın boşluğuna geri gitmiyordur ve acil cerrahi gerektirir.

Strangülasyon Evreleri

Evre 1: Boğulmuş fıtık ilk bulgusu, fıtık şişliğinin artık kaybolmamasıdır. Birkaç saat sonra fıtık bölgesinde ağrı başlar. Hasta bir hekime başvurmadığı takdirde, barsak pasajı da duracağı için, hasta aşağıdan gaz ve dışkı çıkaramaz hale gelir. Buna bağlı olarak hastanın ağrıları kramp şeklinde tüm karına yayılır.

Evre 2 : Hastanın hastaneye gitmemekte direnmesi durumunda, dar bir delikte sıkışmış olan barsak kan dolaşımı bozulmaya başlar. Bu bağırsak gangrenine sebep olur. Bu evrede hastanın lökosit sayısı yükselir ve ağrısı şiddetlenir.

Evre 3 : Hastanın hala tedavi olmaması durumunda, kangrene olan barsak bölgesi delinir ve karın içinde yaygın peritonit ortaya çıkar. Hastanın ateşi yükselir, genel durumu bozulur ve sepsis tablosu ile ölüm gelişir.

Yazan: Dr. Ömer Erkan Karip

« Return to Dictionary