Kapsül Endoskopi

Kapsül Endoskopi
Kapsül Endoskopi

Fotoğraflar wikipedia'dan alınmıştır (Kapsül yandan görünüş, kapsül önden görünüş, ince bağırsak, kolon).

Kapsül endoskopi, hastaya kablosuz bir kamera (fotoğraf makinesi) yutturularak yapılır (wireless). Kapsül kamera (endoskop), vitamin haplarından biraz daha büyüktür ve tabiki bu iş için özel olarak üretilmiştir (özellikle ince bağırsakların içini görmek için). Kapsül endoskop, hastaya yutturulduktan sonra, gastrointestinal sistemde ilerlerken belli aralıklarla, yüzlerce fotoğraf çeker ve fotoğraflar hastanın kemerine taktığı bir kayıt cihazına gönderir. Daha sonra görüntüler bilgisayarda özel bir yazılımla (program) video haline getirilerek incelenir.

Bağırsakların temiz olması için, kapsül endoskopiden bir gece önce laksatif (müshil) verilir, hasta kapsül kamerayı aç karnına, 1 bardak su ile yutar (en az 12 saatlik açlık). Hastanın karnına bazı sensörler yapıştırılır. Hasta kapsülü yuttuktan hemen sonra normal yaşantısına devam edebilir, otomobil kullanabilir, 2 saat sonra berrak sıvı gıdalar içebilir, ilaçlarınızı alabilirsiniz. 4 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. İşlem sırasında ağır eforlu işlerden kaçınmalıdır (ağır kaldırma, koşma, zıplama vb).

Kapsül Endoskopi Ne Kadar Sürer, Kapsül Kameraya Ne Olur?

Kapsül endoskopi işlemi 8 saat ya da 8 saatten daha önce gaita ile kapsülün atılması durumunda sonlanır.

Kapsül kamera tek kullanımlıktır. İşlem bittikten sonra, kapsülü endoskop geri kazanılmaya çalışılmaz, sifonu kapsül kameranın üzerine çekebilirsiniz. Hasta kapsülün atıldığını fark etmeyebilir. Kapsül endoskopun vücuttan atılması birkaç gün sürebilir.

Kapsül Endoskopi Neden Yapılır? (Endikasyonlar)

  • Kapsül endoskopi özellikle ince bağırsakları değerlendirmek için yapılır. Çünkü ince bağırsağa normal bir gastroskop ya da kolonoskop uzanır.
  • Karın ağrısının kaynağını (etyolojisini) bulmak için
  • Crohn hastalığını tespit etmek için. Crohn hastalığı ağızdan anüse kadar tüm gastrointestinal sistemi tutabilmekle beraber en çok ince bağırsakta hastalık yapar.
  • Kapsül endoskopi ince bağırsaklardaki tümörü gösterebilir
  • Çölyak hastalığını tespit etmek için
  • İnce bağırsaktan kaynaklandığı düşünülen GİS kanamalarında (bu hastalarda üst GİS endoskopisi ve kolonoskopide kanama odağı bulunamamıştır)
  • Kapsül endoskopi ince bağırsakta polip olup olmadığını ve yaygınlığını gösterebilir (özellikle kalıtsal polipozis sendromlarında)

Kapsül Endoskopinin Komplikasyonları

Kapsül endoskopi aslında oldukça güvenilirdir. Ama eğer hastanın ince bağırsağında kısmi bir darlık varsa, kapsül endoskop buraya takılarak bağırsak tıkanıklığına neden olabilir (ince bağırsak obstrüksiyonu). İnce bağırsaktaki darlığın (striktür) nedeni şunlar olabilir; geçirilmiş karın ameliyatları, Crohn hastalığı, ince bağırsak tümörü.

Eğer kapsül takılır ve takılır ve ilerlemezse endoskopik ya da cerrahi yolla çıkarılması gerekir. Eğer endoskopun uzanabileceği bir bölgede ise (ince bağırsak proksimali), endoskopik olarak, eğer distalde (uzakta) ise, kapsül endoskop cerrahi olarak çıkarılmalıdır.

Kolon, Rektum ve Anüs