Mirizzi Sendromu

Mirizzi sendromu dar manada ve en çok bilinen şekliyle, safra kesesinin Hartman poşuna oturan (impakte) büyükçe bir taşın ana safra kanalına dış basısı ile ana safra kanalında obstrüksiyon (tıkanıklık) yapmasıdır (koledok ya da ana hepatik kanal). Bu hastalarda tıkanma sarılığı (obstrüktif ikter) gelişir. Tıkanma sarılığına genellikle ateş ve sağ üst kadran ağrısı da eşlik eder.

Burada ayrıca inflamasyon da gelişir. Kronik inflamasyon, ana hepatik kanal ve-veya koledok duvarında nekroza, sonunda da fistüle dönüşebilir (kolesistohepatik ve kolesistokoledokal fistül). Geniş manada bu fistüller de Mirizzi sendromu tanımı içinde yer alır ve sınıflanır.

Mirizzi Sendromunun Tipleri (Çeşitleri) (Csendes Sınıflaması)

  • Tip I (Mirizzi sendromunun % 11'i): Ana hepatik kanal ya da koledoğa dış bası. Fistül yoktur.
  • Tip II (Mirizzi sendromunun % 41'i): Fistül; ana safra kanalının çevresinin üçte birinden daha azını içerir.
  • Tip III (Mirizzi sendromunun % 44'ü): Fistül; ana safra kanalının çevresinin üçte biri - üçte ikisi arasında tutulma.
  • Tip IV (Mirizzi sendromunun % 4'ü): Fistül; ana safra kanalının tüm duvarının fistüle dahil olması.
  • Tip V - Kolesistoenterik fistül
    • Tip Va: Safra taşı ileusu yok
    • Tip Vb: Safra taşı ileusu var

Mirizzi Sendromunun Tedavisi

Mirizzi sendromunun tedavisi cerrahidir. Tip I Mirizzi sendromunda laparoskopik yada parsiyel kolesistektomi yapılır. Fistülün bulunduğu diğer Mirizzi sendromu tiplerinin fark edilememesi ve formal kolesistektomi yapılmaya çalışılması, cerrahı defektif bir safra yolu ile karşı karşıya bırakabilir. Bunun yerine safra kesesinin korunup, kolesistoduodenostomi ya da Roux-en-Y kolesistojejunostomi yapılması daha güvenli bir seçenektir.