Reflü Tanısı Nasıl Konur?

Semptomlar

Temel olarak yanma şikayeti bulunur.  Diğer sık görülen şikayetler ise yediklerin ağıza gelmesi, gece boğulur gibi öksürerek uyanma, ses kısıklığı, yutma güçlüğüdür.

24 saatlik pH monitörizasyonu.

Burundan, mide girişine uzanan birkaç mm çaplı bir prob takılır. Prob, 24 saat boyunca yanınızda taşıyacağınız küçük bir cihaza bağlanır. Cihaz 24 saat boyunca yemek borusunun belirli noktalarındaki asit seviyesini kaydeder. Ortalama asitliği ve günde kaç defa reflü olduğu kayıtlardan incelenir ve anormal bir reflü olup olmadığı tespit edilir.

Baryumlu Özofagus-Mide-Duodenum Grafisi.

Koyu ayran ya da kireç gibi baryum içeren bir şurup içirilir. Bu ilacın geçişi sırasında röntgen filmleri çekilir. Böylece yemek borusu, mide ve duodenumun silüeti elde edilir. Bu organların yapıları, hiatal herni olup olmadığı, tepesi aşağı yatarken ilacın yemek borusuna geri kaçıp kaçmadığı gibi birçok bilgi elde edilir.

Endoskopi

Bu alet ucu ışık ve kamerayla donatılmış, hortum benzeri ve fleksibl bir yapıdadır. Endoskopla yemek borusu, mide ve duodenum içi incelenir. Gerekirse endoskopik biyopsi yapılabilir. Barrett özofagus dan şüphelenilen alanlardan biyopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir. Barrett alanları endoskopide, yemek borusu mukozasına göre daha kırmızıdır ve mideden yukarı dil şeklinde uzantılar olarak görülür.

Özofageal Motilite Testleri.

Motilite hareket demektir. Yemek borusu, içindeki gıdaları ilerleten özel kasılmalara sahiptir. Bu hareketlerin bozulduğu hastalıklardan şüpheleniliyorsa uygulanır. Burundan yemek borusuna, basınçları ölçen bir tüp takılır. Tüp basınçları kaydeden bir cihaza bağlıdır.