Rektal Prolapsus

Rektal Prolapsus

Rektal prolapsus, rektumun tam kat sarkmasıdır, genellikle anüsün dışına kadar çıkar.

Kalın bağırsağın alt kısmı olan rektum olarak adlandırılan 15 cm’lik kısmın anüsten dışarıya doğru iç-dış olarak sarkmasıdır (sarkma-prolapsus içeride de olabilir, dışarıdan ve rektoskopi sırasında gözle görülmez ama sebep olduğu soliter rektal ülser görülebilir).

Hastalığın evresine göre dışa sarkma 3-4 cm den başlayarak tüm rektumun dışa sarkmasına kadar ilerleyebilir. Bazen rektumun üst kısmındaki kolon da olaya eşlik edebilir. Bu olduğu zaman da 15-20 cm uzunluğunda bir rektal prolapsus ortaya çıkar. Bağırsağın aşırı sarkması sonucunda, lenf damarlarının tıkanmasına bağlı olarak ödem gelişir ve bu durum önlenmezse bağırsakta çürümeye (nekroz) neden olabilir.

Rektum duvarının iki tabakasını da (mukoza ve submukoza) içerir. Gaz gaçırma, kabızlık, büyük abdest (gaita) kaçırma, tuvalette aşırı ıkınma, makatta sürekli bir ıslaklık ve akıntı şikayetleri ile yaşam kalitesini oldukça bozan bir hastalıktır.

Rektal prolapsusun görülme sıklığı çocuklarda ve yaşlılarda daha fazladır çünkü zayıf pelvik ve anal kas yapısıyla ilişkilidir. Kadınlarda görülme ihtimali 6 kat daha fazladır, normal doğum sayısı arttıkça görülme sıklığı da artar.

Makat sarkması (rektal prolapsus) için ameliyat ile tedavi seçenekleri arasında STARR girişimi, Altemeier girişimi, Thiersch ameliyatı, Mikulicz ameliyatı, Levator kas onarımı gibi girişimler bulunmaktadır.

Yazan: Dr. Ayşenur Hilal Göker

Synonim(s):
total rektal prolapsus
« Return to Dictionary