Obezite

Obezite

Obezite, şişmanlık. Besinlerle alınan kalori miktarının, harcanan kalori miktarından fazla olması sonucunda vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı ve anormal yağ birikimidir.

Obezite genel olarak şöyle tanımlanır; ideal kilonun yani en az ölüm görülen bireysel boy, yaş ve cinsiyet oranına göre hesaplanan kilonun %20 üzerinde olan kilodur. Obezite hastalık riskini arttırır, hareketsizliğe ve ölüme sebep olur. Halk arasında aşırı şişmanlık olarak bilinir. Çağımızın giderek yaygınlaşan önemli bir sağlık sorunudur. Ayrıca birçok yandaş hastalığı da beraberinde getirdiği tespit edilmiştir. Bunlardan bazıları: Tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliğidir.

Obezitenin belirlenmesinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kullanılması önerilen ölçüm metodu vücut kitle indeksidir (VKİ). VKİ kilogram cinsinden vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesiyle hesaplanır.

VKİ= Vücut Ağırlığı (kg) / boyun (m) karesi

VKİ’ ye göre sınıflama;

  • 18.5 kg/m2’nin altında olan kişi →Zayıf
  • 18.5-24.9 kg/m2 arasında olan kişi→ Normal
  • 25-29.9 kg/m2 arasında olan kişi → Fazla Kilolu
  • 30-39.9 kg/m2 arasında olan kişi→ Obez
  • 40-50 kg/m2 arasında olan kişi→ Morbid Obez
  • 50 kg/m2 ve üstü→ Süper Obez olarak nitelendirilir.

Obeziteye neden olan faktörler arasında fazla gıda alımı ve çok kalorili beslenme gibi dengesiz ve yanlış beslenme şekilleri, fiziksel aktivitenin azalması, yaşın ilerlemesi ve cinsiyet, hormonal ve metabolizmal sebepler, genetik yapı, psikolojik sorunlar, yanlış diyet uygulamaları, sigara ve alkol kullanımı, bazı ilaçlar ve hastalıklar örnek gösterilebilir.

Yazan: Dr. Beril Nesli Kanat

« Return to Dictionary