Peptik Ülserde Bitkisel Tedavi

Meyan kökü

Bu bitki ülser iyileştirici olarak bilinir. Bu bitkiden  DGL (deglycyrrhizinated liquorice) ve carbenoxolone üretilir. DGL içeren çiğnenebilir tabletleri piyasada gıda takviyesi olarak bulunur. Carbenoxolone'un da yurt dışınde özefajit ve özefagus ülserlerinde kullanılan ilaç formları mevcuttur.

Kırmızı acı biber (Chili pepper), Acı Pul Biber

Capsaicin içerir. Ülserli hastaların iyileşmesi için kırmızı biber yiyin diyecek değiliz ama yapılan araştırmalarda sağlıklı insanlardaki peptik ülser gelişim insidensini azalttığına dair bulgular mevcuttur.

Zerdeçal

Curcumin içerir. Bir deneysel çalışmada ülser oluşumunu azalttığı, mide sıvısını, pepsin aktivitesini ve canlılar için zararlı olan serbest oksijen radikallerini azalttığı gösterilmiştir.

Sakız (Damla Sakızı, Mastic)

Sakız adası ile Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişen sakız ağacının reçinesidir. Özellikle sütlü tatlılarda kullanılır. Klinik olarak peptik ülserde iyileştirici etki yaptığı gözlenmiştir. Rat çalışmalarında mide mukozasını koruyucu (sitoprotektif) ve asit salgısını azaltıcı etkisi gösterilmiştir. H pylori kültürlerine uygulandığında ise, antibiyotikler gibi bu bakterileri öldürdüğü gösterilmiştir.

Lahana

Lahana antiülserojenik olduğuna inanılan vitamin U (S-methylmethionine) içerir. Taze lahana suyunun ülserleri iyileştirdiğine dair çoğu 1950'li yıllarda yayınlanmış ve birçoğu Rusça olan yayınlar bulunmaktadır.

Plantin Tipi Muz (Musa Sapientum)

Bu muz çeşidi olgunlaşmadan yeşil olarak toplanır ve sebze gibi yemeği yapılır ya da kurutulurak tüketilir, bizim yediğimiz muzlar gibi olgunlaştıktan sonra tüketilmez, şeker oranı düşüktür, tadı yavandır. Kurutulmuş plantin tozunun da antiülserojenik etkisi olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Bir deneysel rat çalışmasında etanol, kloroform, aseton ve n-Butanol ile işlemden geçirilen plantin muzu tozunun, asprinle oluşturulan gastrit oluşumnu engellediği ve tedavi ettiğide gösterilmiştir.